Senin, 29 Juli 2019

daily activity (sop saudara & sayur labu santan)


Assalamualaikum warahmatulahi wabarakatuh
Hari ini saya kembali lagi untuk menceritakan kisah saya dikitchen kampus poltekpar Makassar, hari ini adalah hari dimana kami akan mempelajari tentang menu buffet.

Sebelum masuk kedalam kitchen pak ichal memeriksa tugas kami terlebih dahulu dan ternyata banyak teman saya yang tidak membawatugas yang diberikan dan alahasil mereka tidak diizinkan masuk kedalam kitchen untuk berpraktek. Dan yang masuk ke kitchen hanya 13 orang termasuk saya. Dan sebelum memulai praktek kami dibagi menjadi 4 kelompok dan kelompok saya terdiri dari almasari, anjani dan bobi, dan kelompok saya mendapat giliran membuat soup yang dimana soup yang akan kami olah yaitu soup saudara dan sayur labu santan.

Hari ini kami hanya melakukan mise an place atau prepare untuk besok dan hari ini pekerjaan tidaklah terlalu banyak, dan hari ini berjalan seperti biasa tidak ada masalah dan berjalan dengan lancar. Dan tak lupa saya akan membagikan recipe dari makanan yang saya buat hari ini

Sop saudara
Ingredients:
1kg beef shoulder or brisket cut into 500gpieces
250gr fried beef lung
4-5liters beef stock
5 kaffir lime leaved bruised
10cm cinnamon stick
150ml evaporated milk
3tbsp vegetable or coconut oil for frying
Garnish
2tbsp fried shallots
100gr glass noodles, soaked in warm water for 15 minutes
Spice paste
2tbsp coconut oil
60gr shallots peeled and sliced
30gr garlic peeled and sliced
30gr galangal peeled and finally sliced
30gr ginger peeled and finally sliced
100gr large red chilles halves seeded and sliced
20gr candle nuts roasted and crushed
½ shrimp paste (petis)
1tbsp coriander seeds roasted and crushed
1tbsp cumin seeds roasted
½ tsp nutmeg ground
¼ tsp black pepper crushed
2stalks lemongrass bruised
2 salam leaves
30fr tamarind pulp soaked in 150ml water for 1 minutes. Strain through a fine sieve
½ salt to taste
3 tbsp vegetable or coconut oil for frying

Procedure
1.       To make the spice paste, combine all ingredients except lemongrass, salam leaves and tamarind in stone mortar or food processor and grind into a pressure cooker; add remaining ingredients except tamarind juice and saute over medium heat until spices are fragrant
2.       Fill the cooker with beef stock and bring to boil. (in traditional south Sulawesi cuisine cooks would use the water in which the rice was soaked in for 20 minutes before cooking) add kaffir lime leaves, cinnamon stick and strained tamarind juice.
3.       Heat table spoon of oil in friying pan and quickly brown the beef shoulder evenly on each side. This will add a meatier flavour to the broth
4.       Place meat into beef soup, bring back boil, and skim of scum
5.       Pressure cook at gaugage pressure of 1 bar/15 psi for 75 minutes. Start timing when full pressure is reached. Let the cooker cool for 30 minutes
6.       Remove cover, take out meat and into small bite size pieces and warm in beef soup before serving
7.       Add evaporated milk to beef soup and simmer over low heat for 10 minutes. Season to taste with salt and a generous squeeze of lime juice. Garnish soup with glass noodles, potatoes patties, fried shallots, sliced spring onions and fried beef lunge
8.       Serve with rice cakes or steamed rice and spicy tomato sauce.

Sayur labu santan
Ingredients
1pcs pumpkin
1bunch longbean
3pcs Indonesian bayleaf
As needed salt
As needed sugar
As needed white pepper powder
3ml frying oil
2stalks lemongrass
As needed lemonbasil
3liters chicken stock or water
250ml coconut milk
Spice paste
7gr galangal
3pcs red chilli
10gr shallots
5gr garlic
5gr candle nut
Procedure
1.       Peel and cut pumpkin into sliced
2.       Blend all ingredients for spice paste, and saute with oil until fragrant
3.       Simmer water or chicken stock until boil and put pumpkin and simmer until soft
4.       Add spice paste, lemongrass, bayleaf, and lobg bean
5.       Seasoning with salt, sugar, and lemon basil
6.       Add coconut milk and simmer until cooked
7.       Sayur labu santan ready to serve
Nah itu dia recipe dari sop saudara dan sayur labu santan…
Setelah semua prepare selesai seperti biasa kami melakukan general cleaning sebelum pulang kerumah, dan general cleaning hari ini berlangsung agak lama dan membuat kai pulang sedikit terlambat, dan pak ichal pun memberitahu pada kami agar besok semua prepare-an dan general cleaning selesai pukul 3.00 dan kami juga diberitahu bahwa besok kami harus dating tepat jam 7.00
Sekian untuk hari ini semoga apa yang saya kalian dapat membantu pembaca untuk mengetahui recipe dari berbagai macam masakan hingga bagaimana kehidupan di dunia kitchen, Wassalamualaikum Warahamatullahi Wabarakatuh.






Tidak ada komentar:

Posting Komentar

daily activity ojt #6

Assalamualikum